Zvýšení nájmu má přísná pravidla. Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné?

Zvýšení nájmu má přísná pravidla. Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné?

Všeobecné zdražování se samozřejmě dotýká i nákladů na bydlení. Turbulentní růst cen energií a inflace jsou hlavním argumentem pronajímatelů pro zvýšení cen nájemného. Za jakých podmínek může pronajímatel zvýšit nájemné a co vše je třeba dodržet?

Nájemní bydlení zdražuje

Pokud srovnáme růst cen nájemního bydlení, dostaneme se na čtvrtinové navýšení cen nájmu oproti předchozímu roku. Ke zvyšování cen nájemného dochází zpravidla na přelomu roku. Pronajímatelé mohou zvýšení nájmu provést buď automaticky s inflační doložkou ve smlouvě, dohodou nebo v souladu s pravidly definovanými občanským zákoníkem. 

Inflační doložka ve smlouvě

Pronajímatel má možnost zakotvit do smlouvy takzvanou inflační doložku. Ustanovení o tom, že je oprávněn jednou ročně zvýšit nájemné o vyčíslenou inflaci. Nájemné se bude navyšovat automaticky v závislosti na vyhlášené sazbě inflace zveřejněné Českým statistickým úřadem.

U smluv uzavřených na dobu určitou, může pronajímatel změnit cenu po uplynutí stanovené lhůty nájemného ve smlouvě. V takovém případě není limitován při zvýšení ceny.

Zvýšení nájemného dohodou

Jestliže se přistoupí k navýšení nájemného dohodou, musí nájemce se zvýšením souhlasit. Ujednání musí být písemné, v dohodě má být přesně vyjádřená částka nájemného nebo transparentní způsob jejího výpočtu. Ke zvýšení nájemného dohodou může pronajímatel přistoupit jen jednou ročně.

Pronajímatel má zároveň právo navýšit nájemné v případě, kdy se zlepšila kvalita bydlení například v souladu s proběhnutou rekonstrukcí nebo stavebními úpravami. Takové navýšení nesmí překročit 10 % původního nájemného. 

Podmínky zdražení specifikuje občanský zákoník

Nájemce nemusí se zvýšením souhlasit, pak zdražení upravuje občanský zákoník. Jestliže máte uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, má pronajímatel nárok zvýšit cenu pouze na hladinu obvyklého nájemného v dané lokalitě. Je tedy na něm, aby prokázal, že za daný byt platí nájemce méně než obyvatelé ve srovnatelných bytech v lokalitě. Pak je pronajímatel oprávněn jednou za rok navrhnout zvýšení ceny. Zvýšení ceny se děje za předpokladu, že není sjednána dohoda.

Při návrhu na zvýšení ceny je třeba dodržet několik podmínek. Procentní navýšení nájemného musí odpovídat maximálně 20 % z nájemného za poslední tři roky a pronajímatel je znaleckým posudkem nebo třemi nájemními smlouvami z okolí povinen prokázat, že v lokalitě je vyšší nájemné.

Pokud by nájemce s navýšením nesouhlasil, pronajímatel může zvýšení ceny po třech měsících od návrhu vymáhat soudně. Soud zvyšuje nájemné podle zmíněného limitu, 20% navýšení jednou za 3 roky a nejdříve rok po posledním zvýšení ceny.

Roman Svoboda  - Váš realitní makléř z RE/MAXu
Autor: Roman Svoboda - Váš realitní makléř z RE/MAXu

  • jmenuji se Roman Svoboda a narodil jsem se ve znamení Vah v roce 1971
  • miluji svou ženu Karolínu a syna Ondřeje
  • jsem certifikovaný realitní makléř v RE/MAX G8, pro kterého je důležitá lidská důvěra, pomoc a užitečnost
  • mám velkou chuť do života a naplňují mě úsměvy a uznání spokojených klientů :-)
  • jsem vděčný, že jsem zdravý a vyznávám svobodu, pocit dobrodružství a osobního růstu
  • baví mě nemovitosti, čtu knihy a inspiruji se úspěšnými lidmi 
  • rád poznávám cizí země a vyznávám harmonii v životě i podnikání
  • přes všechny své úspěchy a aktivity zůstávám nadále makléřem, tátou a manželem
  • žiji, bydlím, sportuji a podnikám v Praze

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení