Zdražení bytů o více než 10 % ve velkých městech a zdražení hypoték v roce 2021

Zdražení bytů o více než 10 % ve velkých městech a zdražení hypoték v roce 2021

I když odborníci na začátku koronavirové pandemie předpovídali něco jiného, tak díky neustálému nepoměru mezi nabídkou a poptávkou na trhu s nemovitostmi a nízkou úrokovou sazbou hypotéky, ceny stále rostou. A nyní se už odborníci naopak shodují v tom, že pád cen se nečeká.

Ceny bytů ve velkých městech loni opět výrazně vzrostly. V Praze podle dostupných informací stouply dokonce meziročně až o 13 procent, v Českých Budějovicích o 15 procent, v Brně či Liberci o více než 16 procent a v Ostravě téměř skoro o 25 procent.

Od čeho se ceny odvíjí?

Ceny bytů, rodinných domů, stavebních pozemků a ostatních nemovitostí se odvíjejí hlavně od poptávky a nabídky. Poptávka po nemovitostech v dobrých lokalitách by měla i letos převyšovat nabídku a prodávající nebudou mít tedy žádný důvod k tomu, aby snižovali ceny.

Co brání nižším cenám?

Především pak levné hypotéky. Stejně tak je tomu i u rekreačních chat a chalup. I zde je neustále rostoucí zájem a nejinak tomu bude i v následujících měsících. Jediné, kde by mohlo dojít ke stagnaci nebo snižování, jsou vzdálenější lokality od měst a menší vesnice. Především pak tam, kde je horší občanská vybavenost a nedostatek pracovních příležitostí.

Češi si loni vzali hypotéky za 200 miliard

Úrokové sazby v Česku letos nejspíš porostou. Sazby hypoték sice koncem loňského roku ještě stagnovaly kolem dvou procent, ale předpokládá se jejich růst. V lednu zatím nechala ČNB úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba tak zůstala na 0,25 procenta.

Situace je stále velmi nepředvídatelná, ale i v minulé krizi došlo na změny cen nemovitostí až po více než roce a k nejhlubšímu propadu cen dokonce až po čtyřech až pěti letech. Hypotéky tedy zřejmě podraží a v tuto chvíli s ohledem na vývoj ceny zdrojů bude lepší počítat spíš s růstem úrokových sazeb.

Pokud bude zájem o hypotéky stejně velký jako loni, banky nejspíše postupem času promítnou nárůst ceny zdrojů do cen hypoték a ty začnou zdražovat. Pokud by se propadla poptávka, začnou banky soupeřit o klienty a zvyšování sazeb by bylo pro banky mnohem těžší. Pak by tedy ceny hypoték mohly ještě nějakou dobu stagnovat.

Očekávání, že ceny nemovitostí začnou kvůli koronakrizi klesat, se tedy prozatím nenaplnila a jak to tak vypadá, asi ani klesat nezačnou.

Roman Svoboda  - Váš realitní makléř z RE/MAXu
Autor: Roman Svoboda - Váš realitní makléř z RE/MAXu

  • jmenuji se Roman Svoboda a narodil jsem se ve znamení Vah v roce 1971
  • miluji svou ženu Karolínu a syna Ondřeje
  • jsem certifikovaný realitní makléř v RE/MAX G8, pro kterého je důležitá lidská důvěra, pomoc a užitečnost
  • mám velkou chuť do života a naplňují mě úsměvy a uznání spokojených klientů :-)
  • jsem vděčný, že jsem zdravý a vyznávám svobodu, pocit dobrodružství a osobního růstu
  • baví mě nemovitosti, čtu knihy a inspiruji se úspěšnými lidmi 
  • rád poznávám cizí země a vyznávám harmonii v životě i podnikání
  • přes všechny své úspěchy a aktivity zůstávám nadále makléřem, tátou a manželem
  • žiji, bydlím, sportuji a podnikám v Praze

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení