Pojištění nemovitosti a domácnosti. Máte v pojmech jasno?

Pojištění nemovitosti a domácnosti. Máte v pojmech jasno?

Investovat několik milionů do nemovitosti a poté majetek neochránit pojištěním samozřejmě nelze doporučit. Na trhu je k dispozici celá řada balíčků majetkových pojištění od desítek pojišťoven a zprostředkovatelů. Přesto mají lidé nejasnosti v pojištění nemovitosti a domácnosti.

 

Rozdíly mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti

Na dům i byt číhá řada nebezpečí. Určitě je tu obava o požár, záplavu, povodeň nebo o krádeže věcí po násilném vniknutí. Pojištění však kryje jen některé součásti vašeho majetku.

Pojištění nemovitosti znamená pojištění samotné konstrukce budovy. Pevné součásti spojené se základy. Zároveň se vztahuje i na zabudované (a ukotvené) součásti. Tím mohou být radiátory, klimatizační jednotka, kotel nebo solární panely.

Pojištění domácnosti znamená ale pojištění vnitřního vybavení domu nebo bytu. Věci, které jste domů nakoupili, můžete s nimi volně pohybovat a můžete je snadno přestěhovat. K nim patří nábytek, spotřebiče, elektronika, šperky i věci osobní potřeby.

Samostatnou kapitolou jsou kuchyňské linky, vestavné skříně a koupelnová sanita. Pojišťovny zahrnují tyto předměty někdy k nemovitosti a někdy k domácnosti, záleží na konkrétních podmínkách pojišťoven.

 

Kontrolujte limity pojištění

Jedním z častých metod pojišťoven je stanovení nejrůznějších limitů. Ačkoliv si pojistíte nemovitost na 3 milióny korun a domácnost (vnitřní vybavení) na milion, nemusí to znamenat, že v případě pojistné události tyto částky získáte.

Pojišťovny mají definovány skupiny předmětů, pro které stanovují takzvané limity. Tedy horní hranici obnosu, kterou klientům vyplatí v případě likvidace škody.

Setkáte se s limitem na stavební součásti ve výši 1 % celkové pojistné částky. Setkáte se s limitem 50 tisíc na elektroniku nebo cennosti. Setkáte se s limitem na sportovní vybavení, umělecké předměty, hudební nástroje i domácí zvířata.

Pečlivě si proto prostudujte podmínky jednotlivých pojišťoven a zaměřte se na limity plnění. Pokud byste chtěli určité předměty ochránit více je vhodné sjednat si doplňkové pojištění nebo připlatit za zvýšení limitu.

Roman Svoboda  - Váš realitní makléř z RE/MAXu
Autor: Roman Svoboda - Váš realitní makléř z RE/MAXu

  • jmenuji se Roman Svoboda a narodil jsem se ve znamení Vah v roce 1971
  • miluji svou ženu Karolínu a syna Ondřeje
  • jsem certifikovaný realitní makléř v RE/MAX G8, pro kterého je důležitá lidská důvěra, pomoc a užitečnost
  • mám velkou chuť do života a naplňují mě úsměvy a uznání spokojených klientů :-)
  • jsem vděčný, že jsem zdravý a vyznávám svobodu, pocit dobrodružství a osobního růstu
  • baví mě nemovitosti, čtu knihy a inspiruji se úspěšnými lidmi 
  • rád poznávám cizí země a vyznávám harmonii v životě i podnikání
  • přes všechny své úspěchy a aktivity zůstávám nadále makléřem, tátou a manželem
  • žiji, bydlím, sportuji a podnikám v Praze

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení